Tuesday, December 27, 2011
Saturday, December 24, 2011
E_FAIL (0x80004005) / VirtualBox COM Nesnesi Oluşturulamadı / Virtualbox xml file empty.
Eğer bir anda siz de benim gibi linux ortamına kurduğunuz sanal makinanızın aşağıda verdiğim hatayı verip çalışmadığını görürseniz korkmayın.
Aslında çözmek için uzun zaman harcadım.Sorunun böylesine basit bir şekilde çözülmesi harcadığım zaman ile orantıladığımda canımı sıktı doğrusu .Ama neyse ki çözüldü.Şahsen forumlarda vboxdrv dosyasını güncellemek tavsiye ediliyordu fakat denediğim onalrca şeyin yanında bu da sonuç vermedi ,Oracle VM i , Virtual OS yi vb sanal makineleri denetim kaldırıp tekrar kurdum fakat nafile bir türlü çözülmedi.Üstelik samba4 kurulurken hata veriyodu ve dikkatim tamamen farklı bir noktaya kaymıştı.
Location: '/home/nazli/.Virtualbox/Vbox.xml', line 1 (0), column 1.
(Virtualbox::init)
Result Code:
E_FAIL (0x80004005)
Component:
VirtualBox
Interface:
IVirtualBox {...................................}
Aslında çözmek için uzun zaman harcadım.Sorunun böylesine basit bir şekilde çözülmesi harcadığım zaman ile orantıladığımda canımı sıktı doğrusu .Ama neyse ki çözüldü.Şahsen forumlarda vboxdrv dosyasını güncellemek tavsiye ediliyordu fakat denediğim onalrca şeyin yanında bu da sonuç vermedi ,Oracle VM i , Virtual OS yi vb sanal makineleri denetim kaldırıp tekrar kurdum fakat nafile bir türlü çözülmedi.Üstelik samba4 kurulurken hata veriyodu ve dikkatim tamamen farklı bir noktaya kaymıştı.
Siz hiç bunlara aldanmayın.
VirtualBoc COM nesnesi oluşturulamadı.
Virtual Start tag expected, '<' not found.Location: '/home/nazli/.Virtualbox/Vbox.xml', line 1 (0), column 1.
(Virtualbox::init)
Result Code:
E_FAIL (0x80004005)
Component:
VirtualBox
Interface:
IVirtualBox {...................................}
Aslında virtualbox ı kaldırıp tekrar kurduğumda da sorun düzelmediği için sorunun programdan kaynaklanmadığını düşünüp /.virtualbox/vbox.xml dosyasına girdim ve içinin boş olduğunu gördüm.Sistem başlangıç formunu bu xml den okuyordu ve boş olduğu için başlatılamıyordu. vbox.xml içeriğini vbox.xml-prev dosya içeriği ile doldurdum ve sonuç olumlu oldu .Sistem başlatıldı. Sorun Vbox ın sanal makine içerikleri okuması gereken dosyayı değil farklı bir dosyayı okumasından kaynaklanıyormuş.
Benzer bir hata ile karşılaşırsanız önce bu xml dosyasına e yada Virtual Vms klasörundeki eski sanal makinelere bakmanızı tavsiye ederim .
Ha unutmadan linuxda " ." ile başlayan dosyalar( /.virtualbox ) gizli dosyalardır .Eğer bu dosyaları göremiyorum diyorsanız Ctrl + H ile bakabilirsiniz.
İyi Çalışmalar!
GulBahar
Son izlediğim filmden bir parça müzik paylaşmak istedim.Gerçekten güzel bir yapım ,
"Dedemin İnsanları".
Somebody loves you !!
Fragman
Bir tane de benden :D
Wednesday, December 7, 2011
Natural Language Processing and Morphologically Analisis
NLP (Doğal Dil İşleme) Makine insan etkileşiminde önemli bir araçtır. 4 tane birbirine bağlı unsurdan oluşur.
Ses Bilimi (Fonetik)
Biçim Bilim (Morfoloji):Dilde biçimsel ögeleri sınıflamak için kullanılır.
Söz Dizim (Sentaks)
Anlam Bilim (Semantik)
Morfolojik Analizden yüzeysel olarak bahsedecek olursak , Kök ve Ek Analizi olmak üzere iki kısmı mevcuttur.
Kök Analizinde karakter sayısı bakımından, dile özgü tüm kökleri barındıran bir veritabanına ihtiyaç duyarız. Bu veri tabanını kullanarak ,dilin niteliğine göre (önden eklemeli , sondan eklemeli...) veritabanında bir search yapıp kök tespit ederiz.
Sonraki aşama ek analizidir.Bu aşamaya gelene kadar belli sıkıntılar mevcut.Şöyle ki bir kelimenin kökü için “Kelimenin daha küçük parçalara ayrılmayan,anlamlı ve kelimenin anlamı ile ilgili en küçük parçasıdır. ” tanımını yapıyoruz.
Doğal olarak morfolojik sınıflama yapmaya kalkıştığımızda semantikten bağımsız bir işlem yaptığımız için bazen tespit ettiğimiz kök , kelimenin anlamından bağımsız bir anlam taşıyabiliyor. Eskitmek kelimesini ele alırsak ,eski- mek değil de es-mek i kök olarak seçme durumumuzda yanlış bir tespitte bulunmuş oluruz.Bu aşamada Ek Analizini devreye alırız .Türkçe için örnek verecek olursak ,Türkçe de kökten sonra gelecek ekler belli bir hiyerarşi içindedir ve kökün alabileceği ekler bilinmektedir.Dolayısı doğru sonuç elde etmek için kök ve ek analizini bir bütün olarak değerlendirmeli ,her biri bir diğerinin ara ürünü olan zincirleme bir reaksiyon gibi düşünmeliyiz.
Söz Dizimsel Analiz (Sentaktik) : Kelimelerden oluşmuş bir söz dizgesinin gerçekte bir cümle yapısına uygun olup olmadığının tespiti “söz dizimsel analiz” ile yapılır.Örneğin her cümlede iş oluş hareket bildiren bir yüklem bulunmalıdır.Öyle ise cümle diyebilmem için söz dizisinde bir yüklem tespit etmeliyim.
Anlamsal Analiz(Semantik):Ek hiyerarşisi analiz edilmiş kelimelerin ,cümle hiyerarşisine uygun konumlarına bakılarak , kelimeler arası ilişkileri tanımlanabilir.Yani bu süreci sentaktik analiz ile sınıflandırılmış kelimelerin anlamlardırma süreci olarak tanımlayabiliriz.
NLP üzerine yapılan araştırmalar , doğal dillerin işlev ve yapılarının daha iyi anlaşılması,Bilgisayar - insan etkileşiminin daha iyi sağlanması ve bilgisayar ile dil çevirisi yapmak için kullanılır.
Dilin işlenmek üzere çözümlenmesi için matematiksel model oluşturulması gerekir.Matematik aslında doğayı ve olayları ...tanımlamak için kullandığımız bir dil ise Doğal Dil İşlemede matematiksel bir model geliştirmek ,diller arası bir dönüşüm sağlayacağından işimizi kolaylaştıracaktır.
Atrocity -Milgram Deneyi
Desteklediklerimizin gerçekten de kendi fikirlerimiz doğrultusunda iç sesimizle aldığımız kararlar olup olmadıklarını sorgulamak gerek.Pek çok kişinin bir olayı meşru görmesi ,bizde bu olayı vicdani bakımdan uygun görmek şeklinde bir fikir uyandırabilir.
Bir blogda güzel bir cümleye rastladım ."Hayatta vicdan ile itaat arasında bir yerde kalırsanız iç sesinize kulak vereceğinizi düşünebilirsiniz.Fakat eylemleriniz göründüğü gibi kendi kontrolünüzde olmayabilir,kontrolünüz dışında kalabilir ." Bu söz bana kalırsa deneyde yaşananları açıklamış.
Bu eylem sonunda ben sadece verilen emri yerine getirdim cevabı ne kadar insani bir cevaptır?
Bana kalırsa sorgulamak gerek.
ASCH Deneyi / Sürü Psikolojisi
Çevremizin üzerimizde kurduğu baskı ,sosyal imkanları ve kişilik özellikleri bize benzer nitelikte olan insanların baskısı ile önemli oranda artar.Peki tüm hareketlerimizin ortam bağımsız olduğunu ve belli davranışları sergilerken hiç kimseden etkilenmediğimizi düşünüyor musunuz ?
Öğrendiğimiz bilgiler konusunda gerçekten kendimizden eminsek,hangi aşamaya kadar fikrimizi savunmayı sürdürebiliriz ? Bizi savunmaya iten yada reddetmeye yönelten şey nedir ? Doğru bilgiye sahip olduğumuzdan emin miyiz ? Öyle ise doğru bilgiyi nasıl elde ederiz?
Kafamda buna benzer pek çok soru var? Bugün sürü psikolojisi üzerine yapılan bir deneyle karşılaştım ve paylaşmak istedim. 1955 yılında yapılan deneyi video dan izleyebilirsiniz?
Subscribe to:
Posts (Atom)