Tuesday, February 2, 2010

The iPad is Not A Kindle Killer; Blame the Display

     


The iPad, the much-anticipated Apple tablet computer announced today, is not going to revolutionize the display industry. It doesn’t sport a bright OLED display; it isn’t wearing the latest Pixel Qi technology that combines normal transmissive LCD technology with a black-and-white reflective version for easy viewing in bright sunlight.


The iPad simply uses a liquid crystal display backlit with light emitting diodes, the kind of display you see today on many flat screen televisions and computer monitors. The particular type of liquid crystal display—in-plane switching—has two transistors per crystal, one more than standard thin-film transistor LCDs. This kind of display needs a brighter backlight, so has been less common in the laptop area, but has a bigger viewing angle.



Apple’s choice to go with LCD technology isn’t particularly surprising; the iPad will be used to display photos and videos, and to do that needs a full-color, full-motion display. So e-ink and its monochrome brethren are out. OLED technology, right now, is just too expensive. And Pixel Qi is a compromise; it gives up a bit in color saturation to pick up that visibility in sunlight. Steve Jobs isn’t one to compromise.



But the choice of LCD technology means that, in spite of the library of e-books that will be available for the iPad, this device is no e-book reader. While I’m not an e-book convert myself, the folks I know who carry Kindles with them read them outdoors as much as in, often in sunlight; that just won’t be possible with this LCD display. And, even indoors, they swear that the reading experience—in particular, the eyestrain—is much different than that on an LCD display



The iPad will, however, impact the world of displays, says Jason Heikenfeld, an associate professor in the Novel Devices Laboratory at the University of Cincinnati, because, with its ability to allow magazines and other publications to be sold with the ease of an iTunes track, it “will increase the movement to digital media.” This will up the demand for a do-it-all display that can display full color motion video as well as easy to read text, and may speed up the advance of the state of the art.



Over at the FX Palo Alto Laboratory (a subsidiary of Fuji Xerox), a group of scientists looking at how best to read and navigate electronic documents on portable devices is also encouraged by the iPad. While the current reading applications don’t go beyond the state of the art, says researcher Scott Carter, “the form factor coupled with the screen capabilities should facilitate new media-rich reader applications as well as interactive collection browsing apps” that will make all our lives easier.



In the meantime, I won’t be tossing out the pile of books on my nightstand in order to download my bedtime reading from iTunes. It’s not a printed book killer—or a Kindle killer. But, to be fair, it doesn’t have to be to succeed, it’s a sweet computer, certainly more appealing than a netbook—but that’s another post.

   This article quoted from the magazine of IEEE spectrum


Kendimce çevirim :)



Bugün görücüye çıkan Apple ın çok beklenen tablet bilgisayarı Ipad, ekran endüstrisinde* bir devrim yapacak gibi görünmüyor. Ipad parlak OLED görüntüyü desteklemiyor Ayrıca normal aktarımlı LCD teknoloji ile,     parlak gün ışığında rahat görüş sağlayan siyah beyaz yansıtıcı versiyonun  birleştirilip kullanıma sunulduğu PixelQi yi de desteklemiyor.


Ipad  de basit olarak ; bugün pek çok düz ekran tv ve pc monitörlerinde görebileceğimiz , ışık yayıcı diyotlarla arka aydınlatma yapan  LCD (liquid cristal display) kullanılır.[in plane switching:likit kristal hücreleri horizontal bir yönde hizalayan LCD teknolojisidir.]
LCD (likit kristal görüntü oynatma) nın belli çeşitlerinden olan in plane switching,standart (thin- film transistors) kısa film transistörleri LCD den bir fazla olacak şekilde her hücrede 2 transistor bulundurur.
Görüntü oynatmanın bu çeşidinde daha parlak bir arka ışığa ihtiyaç duyulur, Bu yüzden laptop alanında fazla yaygınlaşmamıştır.Fakat daha büyük bir görüntü açısı sağlar.


Apple ın LCD teknolojisiyle ilerleme seçimi şaşırtıcı değil.Ipad video ve fotoğraf görüntülemede kullanılıyor olacak ve bunu yapabilmek için de tam renkli ,tam hareketli görüntü sağlaması gerekli.Bu yüzden e-ink ve antikrom kardeşleri yok.OLED teknolojisi henüz çok pahalı.Pixel Qi ikisinin arasında bir teknoloji .Pixel Qi gün ışığında görüntüdeki renk canlılığını sağlamada bir parça el çekiyor.

Fakat LCD teknolojisini seçmek ;
e-book kütüphanelerinin Ipad için uygun olmasına rağmen; Bu aletin bir e-book okuyucusu olamayacağı anlamına geliyor .Ben bir e-book okuyucusuna sahip değilim ,fakat  Kindle taşıyan kişilerin ,onları sık sık gün ışığında kullanmalarına ve sosyal çevreme  dayanarak, bunun LCD ile mümkün olamayacağını biliyorum.Çevrem kapalı alanlardaki okuma deneyimlerinin LCD ekrandakinden çok daha farklı   olduğundan yakınıyor.( göz yorgunluğu bakımından ).


Bununla birlikte Cincinatti universitesinde Novel Devices lab. prof. jason heikenfield Ipad görüntü dünyasını etkileyecek diyor."Çünkü dergi ve diğer basılı kaynakların satışını kolaylaştırıcı iTune track yeteneğiyle digital media hareketliliğini arttıracak.Tam renk hareketli videoyu  text okur gibi kolay oynatma (do it all) özelliğiyle rabeti arttıracak ve son teknolojik gelişmeleri hızlandıracak" 



Ipad, elektronik belgelerin nasıl daha iyi okunabileceği ve bu aygıtlara aktarılabileceği üzerinde çalışan  Fx Ralo Alto lab.  bir grup  bilim adamını cesaretlendirdi.En son reader uygulamalarının son teknolojiden ileri gidemediğini söyleyen araştırmacı Scott Carter "hayatımızı daha da kolaylaştıracak tarayıcı araçlarının yanısıra şekil faktörüyle  birleştirilmiş ekran özellikleri ,zengin reader uygulama araçlarına olanak sağlayacak." 


Bu arada başucu sehpamdaki kitap yığınlarını ,uyku öncesi okumalarımı Itune lardan indirmiş olmama rağmen ,atmayacağım. Fakat açık olmak gerekirse bu başarılmak durumunda değil .Ipad tabiki netbooktan daha cezbedici hoş bir bilgisayar .Basılı kitap katili değil fakat başka bir post u.




              


4 comments:

ali koyuncu said...

türkçe yayın iztiyoruz.. :)

Unknown said...

Ok Ali Türkçesini de bulundururum sen yeterki oku :) yarın yayında olur :)

Unknown said...

Umarım okursun Ali :)

ali koyuncu said...

okudum şimdi :):)

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2015

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2015

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2015

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2011

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2009

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2007

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2008

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2015

Kendi Çalışmalarım

Kendi Çalışmalarım
2009