Bilişim 2010 - Açılış töreni ve 1. günün özeti
2010'da 'Sosyal Dönüşüm' sloganıyla organize edilen Bilişim 2010'un ilk gününü geride bıraktık
Ülkemizde düzenlenen en büyük ve kapsamlı bilişim etkinliği Bilişim 2010, 22 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.
“Sosyal Dönüşüm” ana temasıyla gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmalarını Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr.Turhan Menteş ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yaptı.
Doç.Dr.Turhan Menteş konuşmasına : ‘’On binin üzerinde üyesi olan ve 1971 yılında kurulduğunda adında ‘Bilişim’ sözcüğü olan Türkiye Bilişim Derneği’nin; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun Antalya Şubeleri, 20 ildeki temsilcilikleri ve 30’u aşkın üniversitedeki TBD Genç örgütlenmesi ile Türkiye’nin bilişim toplumu olması yolunda, ilerlemesini yönlendiren ve destekleyen, gönüllülük esası ile çalışan ülkemizin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu anlatarak başladı.
Turhan Menteş konuşmasına şöyle devam etti. ’’Geçtiğimiz yıllarda Geleceği Görmek, Ortak Akıl ve Ufkun Ötesi gibi geleceğe yönelik tematik konularla gerçekleştirilen bu etkinlik evvelki sene Yakınsama ve geçen senede Teknoloji Politikaları ana teması ile gerçekleştirilmiştir. Bu sene de ana tema olarak Sosyal Dönüşüm seçilmiştir.
Ülkemiz, son 20 yıllık geçmişinde en iyi fen kafalarını bilgisayar ve elektrik ve elekronik mühendisliği ve yan alanlarında yetiştirmiştir.Bu kesim üniversitelere binde birlik dilimden girmekte ve üstün nitelikle mezun olmaktadırlar. Ancak bu nitelikli uluslararası rekabet gücüne sahip bu birikimimizi, bizler hala bir itici güce çeviremedik, bu kesim için uygulanabilir bilişim politikaları belirlemedik.
Özel belirlenmiş politikalarla bilişim sektörünün oynayacağı rol, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesindeki hızını artıracak ve oradaki gücünü kalıcı hale getirecektir.
Ülkemizde büyük bir başarı ile uygulanan kamu bilişim projeleri var. Son 30 yıldır neredeyse bilişim sektörünün yarıdan fazla yatırımını yönlendirdiğimiz kamu bilişim projeleri sayesinde sağlanan kurumsal bilgi birikimini, ilgili kurumların Türkiye’nin hedef pazarlarına giderken beraberinde götürmesini sağlamak hedefimiz olmalıdır. Mernis, Vedop, Uyap, Gümrükler gibi projelerimizin çoğu gelişmiş AB ülkelerinde bile yoktur.
Bu amaçla kurumlarımızın özellikle de devlet üst yönetimi gerçekleştirdiği her türlü uluslararası ilişkilerde, bilişim çözümlerini vurgulamaları ve ülke projelerimizi ihraç etmek amacıyla yönlendirmeleri gerekmektedir. Bu çalışma, sektörümüzün yurt dışındaki etkinliğinin artmasında büyük bir rol oynayacaktır. Bu projeler gelecek getirileri öngörülerek, hazır projelerimiz teknolojik veya hibe yardım olarak sunulmalıdır.
Bunun için de kamunun iş yapma alışkanlıklarını değiştirecek değişikliklere gidilmesi de kaçınılmazdır.
Bir diğer hedef kamunun belirlediği hedefler doğrultusunda ihtiyacı olan bilişim teknolojileri çalışmalarınında kamu-özel sektör ortaklığı modelinin etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması olmalıdır. Bu konuda son iki yılda ortaya çıkan durum süratle değerlendirmeli rekabeti önleyici yapılanmalardan kaçılmalıdır.
Yazılım sektörünün stratejik bir sektör olarak ele alınması hayati öncelik taşımaktadır. Ülkemizin diğer stratejik sektörlerinden farklı olarak; yazılım sektörü, uluslararası rekabetçilik için bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsat, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde büyük önem taşıyacaktır. Bu nedenle YASAD sunumunun tarafınızdan iyi değerlendirileceğini umuyorum’’
Bilişim etkinliklerinde geleneksel olarak yayınladığımız yıllık Değerlendirme Raporumuz, bu yıl da 89 özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile akademisyenlerin ortak görüşü ile hazırlandı. Rapor baskısı yetişirse bu akşam dağıtılacak. Bu raporun en önemli özelliği bir izleme raporu olması ve bir yıl sonraki hedefleri de belirlemesidir. Bugün zaman kısıtı nedeniyel söyleyemediğim tüm konular bu raporda yer almaktadır.Bu raporun karar vericiler tarafınan gereği biçimde değerlendirileceğini umuyoruz’’
Açılışta konuşan Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kurumları ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen bilişim projelerine değindi ve Bilişim sektörünün stratejik ve öncelikli bir sektör olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.Ve özellikle üniversitelerin bilişim sektörüne daha fazla katkı vermesi gerektiği konusunda dikkat çekti.
Açılış tören içinde TUBİSAD ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim Hizmet Ödülleri töreni de yapıldı. Yapılan törenle, Prof.Dr.Bülent Sankur’a Yaşam Boyu Hizmet Ödülü verildi. Prof. Sankur yaptığı konuşmada özellikle Bilişim terimlerinin Türkçeleşmesi ve bu konudaki duyarlılığın artırılmasına değindi ve üniversitelerdeki Bilişim projelerinin bir yapı altında toplanması konusundaki isteğini dile getirdi.
Açılış gününün ilk konuşmacısı Prof.Dr.Peter Levin oldu. Profesör Levin, konuşmasında, Beyaz Saray tarafından başlatılan Açık Devlet ( Open Government Inititative at White House ) inisiyatifinin hangi ilkeler doğrultusunda ve nasıl kurulduğunu ve şu ana kadar almış oldukları sonuçları anlattı.
Son konuşmacı Sunay Akın ise bilişim toplumu olmak için önce kendi değerlerimizi sorgulamamız gerektiğini vurguladı. Ve ağırlıklı olarak "Bakmak ile görmek farklı şeylerdir" teması üzerinde durdu. Sunay Akın konuşmasını bitirdikten sonra kokteyle geçildi. Böylece ilk gün sona erdi